Hundkonsultgba

En sida för den som vill ha hjälp med Hundträning

Filosofi

 
Att skapa en balans & harmoni och tillit mellan förare och hund är A och O.
 Min filosofi är att se varje hund & förare som  enskilda individer, alla hundar och förare är olika och det behöver vi tänka på när vi tränar .
Det är viktigt att läsa in helheten, som exempelvis vad hunden äter, dess motion, stimulans, om den ofta är ensam, om den är helt frisk o.s.v
 
Hundens värld & uppfattning och språk består av ett oerhört stort flöde av ”signaler”.
Minsta lilla signal (reaktion) från oss uppfattas genast och ett ”samtal inleds från hundens sida.
Tyvärr har vi hundägare lätt för att missa det här ”samtalet” på en tidig nivå, vi vill ju gärna att samtalet börjar när VI tilltalar hunden. I hundens värld har vi då negligerat den ganska länge Jag som förare förväntar mig att hunden ska ”fungera”, särskilt om det dessutom handlar om en situation eller moment som vi anser att den kan. Vi har ofta ingen aning om att hundstackar`n redan försökt tilltala oss flertalet gånger. Följden blir då lätt att hunden och jag inte är på samma våglängd när arbetet ska börja.
 
För att få ett bra samarbete behöver vi kunskap & kännedom om HUR hunden fungerar, och hur vi försätter både hunden och oss själva i rätt sinnesläge & fokus för den uppgift vi tänkt oss.
 
Vardagslivet”, en bra mental kontakt och kännedom om våra hundar, är helt avgörande för hur vi lyckas med ev. arbetsuppgifter såsom träning & tävling (inlärning).
 
Det är ju inte särskilt trevligt & upplyftande att "det" fungerar när vi är själva, men i en skarp situation verkar allt vi lärt hunden som bortblåst.
 
 
 
Några viktiga punkter att tänka på inför träning.
 
*Väl genomtänkta övningar
 
*Alltid ett syfte med träningen
 
*Korta pass, låt hunden vila, träna igen
 
*Lär hunden ett positivt ”starta jobb” signal
 
* Om det känns som att övningen & hunden eller du inte fungerar, be hunden om nåt den kan så du kan belöna den och på så vis sluta positivt, i stället för med en stor suck & frustration.
 
 
GBA

Snabbpresentation:

 Varit aktiv inom Svenska Brukshundklubben sedan 1972.

Tävlat på hög nivå sedan dess.

30 Års erfarenhet som instruktör.

Samtliga mina hundar innehar Championat av olika slag.

Är bruksdomare och mentalbeskrivare

Arbetat med Tjänstehundar inom Flygvapnet (F15-).

Utbildat och varit domare i Bevakning via Svenska Brukshundklubben.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.